Warning: include(../aopt.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/animalis/domains/animalisvita.pl/public_html/blog2/index.php on line 2

Warning: include(../aopt.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/animalis/domains/animalisvita.pl/public_html/blog2/index.php on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../aopt.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/animalis/domains/animalisvita.pl/public_html/blog2/index.php on line 2
Toxoplasma gondii, a kot?

Toxoplasma gondii, a kot?

Dziś przeczytałam  w branżowym czasopiśmie artykuł o głównej drodze zarażenia ludzi pasożytniczym pierwotniakiem Toxoplasma gondii. Wywołuje on u ludzi i innych zwierząt (tzw. żywicieli pośrednich) chorobę pasożytniczą toksoplazmozę (łac. Toxoplasmosis).

Wielu właścicieli kotów obawia się, że zachoruje ponieważ:

Kot jest żywicielem ostatecznym T.gondii, czyli jedynym źródłem oocyst w środowisku. Zarażony kot, który upolował zarażonego gryzonia, wydala z kałem nawet 100 mln oocyst, czyli taką zapłodnioną komórkę która w środowisku zewnętrznym staje się inwazyjna, nawet do 18 miesięcy w wilgotnej glebie. Oocysty zanieczyszczają wody, gleby i paszę, co jest źródłem zarażenia dla ptaków i gryzoni oraz hodowlanych zwierząt np. trzody chlewnej i ludzi (przez spożycie nieumytych warzyw i owoców).

Natomiast w Europie przeprowadzone badania wykazują, że 30-63% zarżeń ludzi było następstwem zjedzenia surowego lub poddanego niedostatecznej obróbce termicznej mięsa wieprzowego i podrobów (równie często w przypadku mięsa pochodzące od owiec i kóz). W Polsce wieprzowina jest najczęściej zjadana, na jednego mieszkańca przypada 39,2 kg rocznie.

Warunki w hodowlach tj. system wolnowybiegowy, obecność wszystkich grup produkcyjnych: prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, obecność starszych świń, brak realizacji programów zwalczania gryzoni, czyszczenia mechanicznego i regularnej dezynfekcji pomieszczeń, korzystanie z wód powierzchniowych i studni oraz obecność wolnożyjących kotów na fermie jest główną przyczyną występowania T.gondii u trzody chlewnej.

Nie bójmy się naszych domowych kotów. Pamiętajmy żeby tak jak w hodowli trzody, tak u nas w domu zachować zasady higieny na wysokim poziomie. Myjmy ręce i narzędzia kuchenne ciepłą wodą z mydłem, myjmy warzywa i owoce przed spożyciem, a mięso przygotowujmy na ciepło np. w postaci kotletów schabowych. Po przemrożeniu (cysty giną w -12ºC) podziel się surowym mięsnym przysmakiem ze swoim kociakiem. Będzie bardzo szczęśliwy!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *